Doula

Een doula bij je zwangerschap en bevalling

Gefeliciteerd! Je bent zwanger en tussen nu en zes maanden zul je gaan bevallen. Je hebt contact met een verloskundige of gynaecoloog; zij zullen je assisteren bij je bevalling, evenals de kraamverzorgster. Daarnaast kun je mij als doula ter ondersteuning bij je bevalling vragen.

Let op: wil je weten wat ik als doula voor je kan betekenen voor- tijdens en na de geboorte van je kindje, scrol dan door tot het kopje Wat is een doula

NIEUW! De zwangerschapsdoula

In mijn loopbaan als doula en zwangerschapsdocent heb ik ervaren dat veel vrouwen/stellen doulabegeleiding tijdens de geboorte van hun kindje niet altijd nodig vinden. Maar ze hebben wel behoefte aan een meer persoonlijke begeleiding tijdens de zwangerschap. En zo ontstond de zwangerschapsdoula!

Als zwangerschapsdoula begeleid ik jou en je partner tijdens de zwangerschap. De geboorte doen jullie zonder mij. In een aantal gesprekken wordt duidelijk wat jij als zwangere nodig hebt om goed te kunnen baren en hoe je partner en andere betrokkenen er voor je kunnen zijn. Het hele geboorteproces komt aan bod en wat de impact is van je zorgverleners en de omgeving waarin je baart.

Wie ben jij, wat helpt jou en wat triggert jou als jij straks gaat bevallen? Hoe blijf je jezelf centraal stellen tijdens je baring? Gouden tips, fijne ontspanningsoefeningen, praktische en praktijkgerichte informatie. Je krijgt het allemaal. Welke geboorte bij je past en hoe je je soepel beweegt in alle fasen, wordt gaandeweg helder en zo worden je geboortewensen zichtbaar.

Het is aandacht op maat. Compleet en informatief. Persoonlijk en warm. Als doula heb ik geen eigen agenda en ben zeer breed georiënteerd en geschoold. Daarnaast  heb ik natuurlijk heel veel beval ervaring. Alles is bespreekbaar, van fysiologie tot familie- en relatie onderwerpen. En alles daartussen, want een kindje krijgen raakt op vele vlakken. Lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel. Het doet wat met jezelf, je relatie, je familie en je omgeving. 

Nu kun je ook een zwangerschapscursus volgen en dat is heel erg aan te bevelen. Maar daar ligt het accent op informatie geven. Dat is belangrijk, maar nog belangrijker is de volgende stap: hoe vertaal ik alle informatie naar mijn persoonlijke situatie. En dan doel ik niet alleen op de informatie die je via de cursus krijgt, maar ook die van je verloskundige, het ziekenhuis, je familie en vrienden, de sociale media. Dat is nogal wat en voor je het weet ben je aan het reageren op al die info. Terwijl het erom gaat dat je jezelf als uitgangspunt neemt en uitvindt wat bij jou past. Om dat daarna je omgeving en omstandigheden zo te organiseren, dat die optimaal aansluiten bij wat jou dient. Daarin kan ik als zwangerschapsdoula veel voor je betekenen.

Hoe gaat het in z’n werk

Je neemt contact met me op ergens in je zwangerschap. We plannen een aantal gesprekken en daarnaast is er ruimte voor telefonisch of appcontact naar behoefte. Ook kan ik meegaan bij versies of gesprekken met de gynaecoloog of verloskundige.

Kosten

500 euro zwangerschapsbegeleiding

75 euro per consult waarbij ik aanwezig ben

750 euro combinatie zwangerschapsbegeleiding en Hypnobirthcursus

Ervaringsverhaal

Gonny hebben wij jaren geleden leren kennen via haar derde zoon. We kennen Gonny dus als ‘moeder van’. We ontmoetten elkaar op een feest toen ik 20 weken zwanger was. We spraken af elkaar te ontmoeten gedurende de zwangerschap.
In week 37 was het moment daar, en zaten mijn man en ik op zaterdagmiddag bij Gonny op de bank in haar huis. Het voelde meteen warm en gezellig.
Ik heb me enorm veilig gevoeld dingen te bevragen en te bespreken. Gonny creëert een veilige plek waar ruimte is voor vragen, onzekerheden, gevoel, en een bijzondere mix van nuchterheid en spiritualiteit. Door haar humor werd het geen zware middag, maar een verdiepende, vrolijke middag waarbij we steeds meer zin kregen onze baby te ontmoeten. Gonny heeft een aantal oefeningen met ons gedaan, maar ook gesprekken gevoerd. Deze mix is erg waardevol.
Het bijzondere is dat we van tevoren de bevalling in het ziekenhuis wilden doen. Maar door deze bijzondere, waardevolle en liefdevolle middag kreeg ik zo veel vertrouwen in mijn baby, de geboorte en het gehele proces, dat de deur van ‘thuisbevallen’ op een kier stond. Drie weken later werd onze zoon thuis geboren. Een mooiere bevalling hadden we niet kunnen wensen! En ik ben ervan overtuigd dat dit is mede is gelukt door de gesprekken en oefeningen met Gonny, en daar zijn we haar ontzettend dankbaar voor.

Wat is een doula

Het woord doula komt uit het oud Grieks en betekent: zij die dient en ondersteunt. We gebruiken het woord doula nu om er een professionele en ervaren bevallingshulp mee aan te duiden. De kracht van een doula zit ‘m hierin dat ze onafgebroken bij de bevalling aanwezig is en één duidelijke taak heeft: onvoorwaardelijk ondersteunen en volgen van jou én je partner. Zowel op fysiek als emotioneel niveau en daarnaast geeft ze alle gewenste informatie. Ze voert geen medische handelingen uit. Omdat de doula geen familie is, geen vriendin en geen medische professional is haar contact met jou uniek en heel rustgevend.

Als doula begeleid ik ook vrouwen die te maken krijgen met een kleine geboorte [miskraam of abortus]. Een doula is er voor élke zwangere vrouw en haar geboortepartner, hoe haar zwangerschap ook afloopt.

Wat doet een doula

Tijdens de zwangerschap begeleid ik jullie op weg naar de geboorte van jullie kindje. Onze gesprekken laten je stilstaan bij je zwangerschap, je relaties, praktische zaken en al je wensen. Daardoor beleef jij je zwangerschap bewuster en groei je ontspannen toe naar de geboorte van je baby. Ik help bij het opstellen van het geboorteplan. Ik ben bij de bevalling ter ondersteuning en bied in een nagesprek een geboorteverslag aan.

Doula en de (geboorte)partner.

Als doula ga ik het contact aan met jou, maar óók met je geboortepartner. Jullie krijgen immers samen een kindje en het is belangrijk dat jullie goed op elkaar zijn afgestemd. Dat je van elkaar weet wat je nodig hebt én wat je elkaar te bieden hebt. Door onze gesprekken groeit het wederzijds begrip en de intimiteit.

Gebleken is dat een doula bij de bevalling heel goed is voor de betrokkenheid van je partner. Hij krijgt meer kennis over alles wat komt kijken bij een zwangerschap en geboorte. Dat geeft rust. Daarnaast kan hij er meer en beter zijn voor jou, want ook hij wordt ondersteund en begeleid. De doula komt nooit in de plaats van je partner, vult alleen aan daar waar het gewenst is en ontstaat. Soms zeggen stellen dat ze samen willen bevallen, dus met zo min mogelijk anderen er bij. Want dat zou de intimiteit verstoren. Maar een zelf gekozen doula is geen vreemde. En ze is “onzichtbaar aanwezig” tijdens de bevalling, zodat de intimiteit gewaarborgd blijft.

Rust, steun en helpen herinneren.

Als doula help ik jullie om de rust te vinden om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Ik kan jou en je partner herinneren aan de technieken die jullie je hebben eigen gemaakt tijdens de zwangerschap. Te denken valt aan ademtechnieken (yoga), HypnoBirthing, Samen Bevallen technieken en haptonomie. Tijdens de bevalling kan je bij momenten je alleen of angstig voelen. Of weet je even niet hoe je de weeën beter kan opvangen. Ook kan je partner zich onmachtig voelen of gestrest. Ik bied dan fysieke en emotionele steun en help jullie beide om de informatie te krijgen die je nodig hebt om eigen keuzes te maken en goede beslissingen te nemen. Verder zorg ik ervoor dat de communicatie tussen jou, je partner en de verloskundige en/of het medisch personeel gemakkelijk verloopt.

Vanaf 6.11 gesprek over en met mij.

Waarom een doula

De reden om een doula in te huren is heel persoonlijk en kan dus heel divers zijn (lees de ervaringsverhalen!). Als je de keuze hebt gemaakt voor een doula, is dat voor jou een opluchting en vanzelfsprekend. Maar je omgeving kan daar anders over denken. Laat je niet weerhouden van jouw wens en keuze. Jij weet wat goed voor je is. Kies daar dan ook voor. Je bent vrij om diegene bij je bevalling te vragen die je wenst. Een doula is een investering in jezelf én je geboorte ervaring.

Review van een doulaklant.

Ontspanning en gehoord worden

Een bevalling is een gebeurtenis die spanning en angst kan oproepen. Stress zorgt ervoor dat je minder gemakkelijk open gaat (letterlijk en figuurlijk) en vertraagt zodoende de bevalling. Ontspannen kunnen zijn, je veilig voelen en gezien en gehoord worden is van groot belang voor jou als bevallende vrouw. De doula kan je herinneren aan jouw manier om ontspannen, optimistisch en krachtig te blijven. Aangetoond is, dat een doula bij de bevalling verschil maakt. Het effect van een doula aan je zijde is een soepele bevalling, minder pijnbestrijding en minder medische ingrepen. En een bevredigende bevallingservaring werkt positief door in je contact met je kindje en je zelfbeeld.

Evelyn zegt:
Wat ben ik blij dat we Gonny als onze doula hebben gekozen. Ze heeft ons veel geleerd tijdens de Hypnobirth cursus, ondersteund met liefdevolle aandacht tijdens de bevalling en ook daarna konden we niet zonder haar.
Het sluitingsritueel kan ik elke vrouw aanraden. Ik voelde me na die tijd een stuk lichter. Het is een cadeau aan jezelf als kersverse mama. Het voelde met Gonny zo vertrouwd vanaf het begin! Mocht je nog twijfelen; ik zeg, doen!

Mij als doula bij de bevalling, hoe gaat dat in zijn werk

Contact voor de bevalling

Je neemt contact met mij op via telefoon of e-mail . Dat kan op elk moment, zelfs laat in je zwangerschap. We plannen een intakegesprek. Tijdens dat gesprek kijken we of het wederzijds klikt. In de volgende gesprekken worden de geboortewensen doorgenomen en op papier gezet. Daarna houden we contact via telefoon en/of de mail totdat jullie kindje zich aankondigt.

Contact tijdens en na de bevalling

Ik sta voor jullie in de wacht van week 39 tot en met week 42. Dan ben ik dag en nacht bereikbaar en streef er naar om binnen een uur bij jullie te zijn. Als de bevalling begint bel je me op. In overleg kom ik direct of wat later. Wanneer ik kom, blijf ik totdat het kindje geboren is. Hoelang het ook duurt en waar het ook is, thuis of in het ziekenhuis. Na de bevalling volgt dan nog een evaluatiegesprek, waarin we terug kijken op de bevalling en dan krijgen jullie een schriftelijk geboorteverslag van mij.

Kosten

Het kennismakingsgesprek kost 50 euro. Ga je me inhuren, dan hoef je dat bedrag niet te betalen. De begeleiding  kost 995 euro. Vrouwen die eerder mij als doula hebben ingehuurd krijgen korting. Je kunt in termijnen betalen. Woon je ver weg, dan worden er reiskosten berekend. Ook taxikosten worden in rekening gebracht.

Ervaring

Ik ben vier keer thuis bevallen en daarna bij diverse bevallingen aanwezig geweest, voordat ik me in 2006 schoolde tot doula. Ik werkte al als een doula, vanaf die tijd gecertificeerd en aangesloten bij DONA International, de grootste doula organisatie van Amerika. Zij hebben als uitgangspunt dat je als doula werkt met je hart en handen en dat onderschrijf ik van harte.

Na honderd bevallingen ben ik gestopt met tellen. Ik ben dus een zeer ervaren doula. Heb ervaring met een (natuurlijke) keizersnee, vaginaal (thuis) bevallen na een keizersnee, schouder dystocia, badbevalling thuis én in het ziekenhuis (UMCG), baarschelp, (halve)lotusbevalling, HypnoBirth®bevallingen, unassisted birth, baarkruk, staand bevallen, handen-knieën bevalpositie, vacuümextracties en stuitbevalling. Ik heb premature kindjes geboren zien worden, tweelingen, overleden kindje, kindjes die na 42 weken kwamen en alles daar tussen in. Ook begeleid ik kleine geboortes (miskramen).  Daarnaast geef ik al jaren diverse zwangerschapscursussen.

Gevolgde workshops

Barbara Harper – Onder water bevallen 2008
Debra Pascali – Advanced Doula workshop 2009
Saskia Nieboer – Kruidenworkshop rond zwangerschap, bevallen en zuigelingenzorg 2009
Agna Overbeek- Hypnobirthing 2010
Mayra Brandt – Homeopathie en kinderen krijgen (Helios Birthkit) 2010
Midwifery conference 2013
Diverse Red Tent events o.a. Rebekka Visser: schouderdystocie 2013
Gail Tully – Spinning Babies 2014
Marie Mongan – docente HypnoBirthing®2014
Ina May Gaskin – An inspiring day with Ina May 2015
Rebozo workshop en sluitingsritueel 2016
Michel Odent – An inspiring day with Michel Odent 2017
VSBB – Gecontroleerd loslaten in relatie tot borstvoeding 2018
Symposium Verloskundige zorgvragen buiten de richtlijn 2019
Holding space for pregnancy loss – Amy Wright Glenn 2020