Rebozo sluitingsritueel

De Rebozo

De Rebozo, een katoenen doek, komt uit Mexico en wordt daar op verschillende manieren gebruikt. Als sjaal, hoofdtooi, buikband, massagedoek en draagdoek. Multifunctioneel dus! Voor meer informatie over de mogelijkheden van de Rebozo, zie www.rebozo.nl.

Rebozo sluitingsritueel

Een barende vrouw gaat letterlijk en figuurlijk open om haar kindje geboren te laten worden, om het leven door te geven. Gaandeweg zal zij zich gaan sluiten om weer actiever in het alledaagse leven te kunnen functioneren. Een Rebozo sluitingsritueel helpt daarbij en is een prachtige manier om deze overgang te markeren. Het is ook helend. De inwikkeling wordt altijd gegeven door twee personen. In Mexico vindt deze behandeling plaats na 40 dagen. In Nederland is de vorm wat aangepast, maar de intentie en uitwerking zijn hetzelfde.

Het sluitingsritueel na de geboorte kan je ook op een later moment ontvangen. Jij ervaart en bepaalt het punt waarop de tijd rijp daarvoor is. Dat kan ook na een jaar zijn, of later.

Daarnaast is het sluitingsritueel ook heel geschikt voor markeren en afsluiten van een belangrijke periode in je leven. Bijvoorbeeld na een scheiding, verlies van je kindje of een andere vorm van afscheid en verlies.

Het doel van het ritueel

 • Moment van aandacht en zorg voor de moeder
 • Diepe ontspanning
 • Contact met haar innerlijke vrouwelijke bron
 • Eren van de vrouw die moeder geworden is
 • Verwerking van de geboorte
 • Ontgifting
 • Afronden van een fase en steun bij de overgang van binnen naar buiten

Het Rebozo-ritueel is ook uitermate geschikt voor de verwerking van het verlies van je kindje tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.

Verloop van het ritueel

 1. Gesprek over de geboorte met een kopje kruidenthee
 2. Heet kruidenbad
 3. Opwarmen onder dekens (vlg zweethut)
 4. Sluiten van het lichaam met rebozo’s (doeken) in zeven etappes

Het sluitingsritueel duurt ongeveer drie uur en vindt plaats ongeveer acht weken na de bevalling. Maar kan daarna ook op elke moment gegeven worden. Het ritueel vindt bij mij thuis plaats, omdat je dan geen verantwoordelijkheid draagt, maar juist helemaal gedragen, verzorgd en gesteund wordt. Een behandeling wordt altijd gegeven door twee personen. Gun jezelf dit cadeau van vrouwen voor vrouwen.

Evelyn’s reactie na het ontvangen van het sluitingsritueel:
Het sluitingsritueel kan ik elke vrouw aanraden. Ik voelde me na die tijd een stuk lichter. Het is een cadeau aan jezelf als kersverse mama. Het voelde met Gonny zo vertrouwd vanaf het begin! Mocht je nog twijfelen; ik zeg, doen!

Reactie van een mama die zichzelf een sluitingsritueel gunde na de geboorte van haar dochter:
“Een eerbetoon aan mezelf. Zelfliefde Zelfrespect. Voeding voor mijn ziel. Het voelt aan als een nieuw begin. Wat ik ook weer doorgeef aan mijn dochter”.
Dit vertelt een prille mama mij een week nadat ze een sluitingsritueel heeft ontvangen. Ze zei als eerste na het ritueel, uit de grond van haar hart, dat ze deze ervaring elke vrouw gunde. Ze heeft zichzelf dit cadeau gegund. Nu ervaart ze meer rust in zichzelf.
Ze voelde zich heel gekoesterd en zorgvuldig en liefdevol benaderd vertelt ze ook nog. Nu een hele fijne herinnering, als start van een nieuwe weg die ze inslaat. Waarin ze dicht bij zichzelf blijft, doet waar haar hart ligt en zichzelf niet meer wegcijfert.

Kosten

210 euro. Voor dit sluitingsritueel moet je met z’n tweeën zijn. Als je wilt dat ik voor de tweede persoon zorg, komt er 50 euro bij en wordt de totaalprijs 260 euro.

Rebozo massage na de geboorte

De Rebozo massage bevordert het herstel na de geboorte en ondersteunt de prille mama. De massage wordt liggend ontvangen en er wordt gebruik gemaakt van zeven doeken. Elk lichaamsdeel, van hoofd naar voeten, wordt gewiegd en daardoor kan het lichaam volledig ontspannen.

Tijdens de Rebozo massage kan de kleding worden aangehouden. De massage kan  bij je thuis worden gegeven. Voor de massage is een matje of matras en een rustige en warme ruimte nodig.

kosten

De massage duurt een uur en kost 65 euro. Exclusief reiskosten.

Rebozomassage en sluiten met de doeken

Een combinatie van massage met de rebozo en daarna sluiten van het lichaam met de doeken in 7 stappen.

kosten

Sessie duurt ongeveer twee uur en kost 100 euro. Voor het sluiten moet je met z’n tweeën zijn. Als je wilt dat ik voor de tweede persoon zorg, komt er 25 euro bij en wordt de totaalprijs 125 euro.

Hilde koos voor deze massage en dit was haar ervaring:

Ik heb bij Gonny het Rebozo sluitingsritueel mogen ontvangen. Ik vond dit een erg fijne ervaring. Er werd met liefde voor mij gezorgd en er was ook alle ruimte voor mijn baby om hem ook te voeden wanneer dit nodig was. Mijn partner en baby waren namelijk mee.

Voordat ik gewikkeld werd in de doeken kreeg ik een massage. Ik voelde dat dit met veel aandacht en liefde gedaan werd. Na de massage werd ik door Gonny en mijn vriend in de doeken gewikkeld. Dit voelde heel fijn en ik voelde me daarna ook echt energetisch meer “gesloten”. Een echte aanrader dus!

Hilde Bos